XII spotkanie Osób Niepełnosprawnych ,,Solidarni Sercem” 2014

W sobotę 11 października w stadninie koni „Albin” na osiedlu Słocina w Rzeszowie odbyło się XII spotkanie Osób Niepełnosprawnych ,,Solidarni Sercem”. Udział w niej wzięły osoby niepełnosprawne z całego regionu, które mogły korzystać do woli z przejażdżek konnych, konkursu plastycznego, muzycznego, rekreacji sportowo – ruchowej. Uczestnicy do woli mogli tańczyć i to doskonale robili. Dla każdej osoby niepełnosprawnej przygotowano zestaw nagród. W sumie bawiło się ponad 250 osób w tym 110 niepełnosprawnych. Odbył się tradycyjny mecz piłki nożnej : osoby niepełnosprawne przeciw organizatorom. Mecz wygrały osoby niepełnosprawne 6:5 pomimo, że organizatorów wzmocnił ks. Rafał. Brawo. Do kolejnego meczu. Organizatorem imprezy było Podkarpackie Stowarzyszenie Turystyczno Sportowe NSZZ ,,Solidarność” w Rzeszowie i Duszpasterstwo Dzieci Niepełnosprawnych przy parafii MB Saletyńskiej w Rzeszowie, gdzie mszą św. rozpoczęto spotkanie pod przewodnictwem ks. Rafała Frąckowiaka MS. Dla uczestników zapewniono transport, wyżywienie, a dla osób niepełnosprawnych dodatkowo: nagrody. W dowód uznania dla darczyńców spiker wymieniał wszystkie firmy i instytucje. Był też zrobiony specjalny baner z nazwą imprezy i logami firm , które sponsorowały spotkanie. Naszą imprezę zauważyły: Radio VIA, Głos Słociny, Wiadomości WSK. Tego typu imprezy nie mogły się obyć bez pomocy dużej grupy wolontariuszy, w której nie brakowało osób 50 +. Wolontariuszami kierowały Panie: Anna Moczyróg i Lidia Cypryś.

Ale największą frajdę wszystkim zrobił Rafał Wilk, były żużlowiec, dwukrotny złoty medalista igrzysk paraolimpijskich z Londynu 2012 r. który przyjął patronat nad imprezą. Ponadto Pan Rafał uczestniczył w spotkaniu, odpowiadał na wiele pytań . Opowiadał o swojej karierze i feralnym wypadku na torze żużlowym. Opowiedział także o długiej drodze do mistrzostwa olimpijskiego. Jak na mistrza przystało długo i cierpliwie pozował do zdjęć. Panie Rafale : Dziękujemy za to spotkanie i do zobaczenia.

Ryszard Szyszka