X Turnieju Piłki Nożnej Orlik Młodszy (ur.2004 i młodsi) o Puchar Solidarności i KS Junak Słocina – Rzeszów 2014

okladkowe

Drużyna gospodarzy Junak Słocina – Rzeszów triumfowała w X Turnieju Piłki Nożnej Orlik Młodszy (ur.2004 i młodsi) o Puchar Solidarności i KS Junak Słocina – Rzeszów. Patronat Honorowy turnieju objął znakomity niegdyś piłkarz Jan Domarski, który dopingował młodych zawodników osobiście. A po zakończonym turnieju składał dedykacje w książce, którą otrzymał każdy zawodnik. Turniej odbył się 21 czerwca na obiektach sportowych ,,Orlik”. W turnieju wzięło udział dziesięć drużyn, które grały systemem każdy z każdym w swojej grupie, a następnie odbywały się mecze finałowe. W sumie rozegrano dwadzieścia pięć meczy. Turniej dostarczył sporo emocji, a żywiołowy doping licznie zgromadzonych kibiców dodawał ,,pieprzu” tej dobrze zorganizowanej imprezie. Miło było usłyszeć po zakończeniu zewsząd ciepłe słowa, za organizację, nagrody, wyżywienie a nawet pogodę, bo to dodaje sił. Mamy nadzieje, że te nieoszlifowane piłkarskie diamenty dzisiaj, jutro będą błyszczeć na największych stadionach świata. Kolejność końcowa turnieju: Zwyciężył Junak Słocina – Rzeszów, który wygrał finał z Milenium Skawina 2:0. Trzecie miejsce zdobyła drużyna Orlik Przemyśl, która pokonała w rzutach karnych MKS Radymno 5:4. Mecz zakończył się remisem 1:1. Piąte miejsce zajęła drużyna SMS Mościska (Ukraina) która także w karnych wygrała z ZKS Stal – Rzeszów 5:4. W normalnym czasie mecz zakończył się 1:1. Siódme miejsce zajęła drużyna Jedność Hucisko (ubiegłoroczny triumfator) wygrywając z MKS Strug Tyczyn 3:2. Dziewiąte miejsce zajęła drużyna Beniaminek Krosno wygrywając z Świlczanką Świlcza 5:0. Drużyny otrzymały puchary, dyplomy i nagrody rzeczowe, a trzy najlepsze drużyny okolicznościowe medale. Królem strzelców został Szymon Bednarz z Junaka, Najlepszym zawodnikiem okrzyknięto Kacpra Karcza , także z Junaka. Najlepszym bramkarzem został Jakub Juniga z MKS Radymno. Natomiast ulubieńcem publiczności została jedyna zawodniczka: Martyna Mucha z Świlczanki Świlcza. Wszyscy otrzymali dyplomy, statuetki i nagrody rzeczowe. Wyłoniono dwudziestu pięciu zawodników poszczególnych meczy. Wszyscy otrzymali upominki. Wśród osób, które wręczały wyróżnienia dla zawodników był Adrian Beściak mieszkaniec Słociny, który w wrześniu zamierza pobić rekord Guinnessa przemierzając na wózku 500 km w 8 dni, zbierając pieniądze dla 6 letniego Krystiana na jego kosztowną rehabilitacje. Panie z Stowarzyszenia Ziemi Słocińskiej oraz członkowie Podkarpackiego Stowarzyszenia Turystyczno – Sportowego NSZZ Solidarność zadbali, aby nikt nie wyszedł głodny, w tym kibice, którzy dopisali. Organizatorami były: Podkarpackie Stowarzyszenie Turystyczno – Sportowe NSZZ Solidarność w Rzeszowie i KS Junak Słocina – Rzeszów. Ponadto czynnie w organizację turnieju włączyły się: wspomniane wcześniej Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Słocińskiej, Województwo Podkarpackie, Miasto Rzeszów, Rada Osiedla Słocina, Dyrekcja Szkoły Podstawowej nr 5 w Rzeszowie, Towarzystwo Ubezpieczeniowe ERGO Hestia, Biuro Turystyczne Pana Józefa Podolca z Wysokiej k. Łańcuta i wiele innych których loga zamieściliśmy na okolicznościowym banerze. O naszym turnieju mówiły i pisały regionalne media. Tym co chcieli i włączyli się w organizację serdeczne podziękowanie za pomoc i dobre serce.