Rok 2012

12 maja – IX Spotkanie Osób Niepełnosprawnych „Solidarni Sercem”. Spotkanie odbyło się w Rzeszowie przy ul. „Janiowe Wzgórze”. Na tym spotkaniu było po raz ostatni po czteroletniej kadencji Duszpasterz Dzieci Niepełnosprawnych przy Parafii M.B. Saletyńskiej ks. Łukasz Hołda MS.

17 czerwca – VIII Turniej Piłki Nożnej „Żaków” (urodzeni 2003 i młodsi) o Puchar Solidarności i KS Junak Slocina – Rzeszów. W turnieju, który został rozegrany na Orliku przy ul. Słocińskiej w Rzeszowie wzięło udział sześć drużyn, a wygrała drużyna Ziomki Rzeszów.

1 września – XXIII Nocny Bieg Uliczny Solidarności rozegrany na Rzeszowskim Rynku i przyległych uliczkach. Wśród zawodników byli: Jan Falandysz, olimpijczyk z Moskwy, Paulina Buziak i Rafał Augustyn z Mielca, chodziarze, olimpijczycy Londynu i biegaczka na 3000mprze płotki Matylda Szlęzak pochodząca z Pogwizdowa Nowego, obecnie zawodniczka z Krakowa, olimpijka z Londynu. Sklasyfikowanych zostało 611 zawodników i zawodniczek. W kategorii OPEN wśród kobiet wygrała Suitłana Kudzielich z Białorusi z czasem 19.55, a wśród mężczyzn, już po raz trzeci Artur Kern z Unii Hrubieszów z czasem 17.06. Bieg główny na 6000 m ukończyło 324 zawodników Białorusi, Włoch, Ukrainy, Polski oczywiście i po raz pierwszy z Kenii i każdy otrzymał okolicznościowy medal z wizerunkiem Adam Mickiewicza. Najstarszego pomnika w Polsce, który jest na trasie biegu. Rozegrano dziewiąty bieg na wózkach osób niepełnosprawnych. Została zorganizowana już po raz czwarty kampania na rzecz transplantologii na Podkarpaciu.

29 września – XIII Turniej Gier Sportowo-Rekreacyjnych dla Osób Niepełnosprawnych „Solidarni w Rodzinie”. Zawody rozegrano w Świlczy na obiektach sportowych „Świlczanki”. Udział wzięło około 250 osób z siedmiu powiatów Podkarpacia, a w tym 110 osób niepełnosprawnych. Opiekę sprawował ks. Kamil Pękalski MS.

29 września – został rozegrany mecz piłkarski Świlczanki Świlcza z Honorowymi Dawcami Krwi PCK z Klubu przy WSK „PZL-Rzeszów” o puchar naszego Stowarzyszenia. Zawody zorganizowane po raz jedenasty na gościnnych obiektach Świlczanki – Świlcza.

Po raz trzeci zostały wydrukowane w ilości 200 sztuk kalendarze ścienne, planszowe na których są zdjęcia z naszych imprez i loga firm nam pomagających.